Genital siğiller, cinsel yolla bulaşan hastalıklar veya diğer adıyla zührevi (veneryal) hastalıklar içinde en çok görülenlerden biridir. Bununla birlikte cinsel ilişki dışındaki yollarla da bulaşması mümkündür. Her iki cinste görülebilen genital siğiller, görünümleri ve bazen yol açtığı hoş olmayan kokusu sebebiyle hastayı ve partnerini rahatsız eder.
Artan dünya nüfusu ve yoğunlaşan uluslararası seyahatler kalabalık ortamlarda bir araya gelme ihtimalini arttırmıştır. Bu durum sağlıklı kişilerin hastalığı oluşturan virüsle karşılaşmasını kolaylaştırmıştır. Diğer yandan hastalığı oluşturan virüslerin güçlü bulaşıcı özelliği aile, yakın çevre ve toplum sağlığı açısından risk oluşturur. Bu sebeplerle toplumdaki bireylerin bilinçlenmesi çok önemlidir. Hekime gelmeyi geciktiren unsurlar bazen utanma bazen de hastalıkla ilgili yanlış ve yetersiz bilgi sahibi olmaktır. Oysa hem çok önemli hem de tedavisi mümkün olan bir hastalık söz konusudur. Doğru bilgilenme ile erken tanı ve doğru tedavi sağlanabilir.
Genital Siğil (Genital HPV Enfeksiyonu) Nedir?
Dünyada ve ülkemizde çok sık görülen, virüs cinsi mikroorganizmaların oluşturduğu, bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık her yaş grubunda görülebilmekle birlikte en sık genç erişkinlerde tespit edilmektedir. Genital siğiller hastayla birlikte aile ve toplum sağlını da yakından ilgilendirir.
Genital Siğillerin Sebebi Nedir?
Yaklaşık 200 kadar çeşidi olan HPV (Human Papilloma Virus) isimli virüsler genital siğilleri oluşturur. Bunların içinde bazı çeşitler özellikle genital bölgeye severek yerleşir.
HPV Nasıl Bulaşır?
Genital siğilleri oluşturan HPV virüsü tabiatta çok yaygın bulunan bir mikrop türü olduğundan sağlıklı kişilerin bu virüslerle karşılaşma ihtimali yüksektir. Özellikle sosyal ilişkileri daha fazla olan, kalabalık ortamlara daha çok giren, çok seyahat eden kişilerde hastalığın bulaşma ihtimali artar. Partner sayısı fazla olan kişilerde hastalık daha sık görülmektedir. Bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar ya da ilaç kullanımları bulaşmasını kolaylaştırır.
HPV virüsü en çok aşağıdaki şekillerdeki gibi direkt ya da dolaylı yolla bulaşabilir;
- Cinsel ilişki (en sık bu şekilde bulaşır)
- Havuzlar
- Hamam ve kaplıcalar
- Göl, dere, deniz, kumsal gibi doğal ortamlar
- Genel (ortak kullanımlı) tuvaletler
- Çamaşır, havlu vb. ortak eşya kullanımı
Genital Siğillerin Belirtileri Nelerdir?
Genital siğiller, genital bölge ve yakın çevresine yerleşen, çok farklı sayı, büyüklük, biçim, renk ve seyir tarzları olan içi dolu deri kabarıklıkları şeklinde kendini gösterir. Hastalar yeni başlayan belirtileri bazen basit et beni zannederek önemsemeyebilir. Bazı kişilerde çok küçük, deri renginde ve az sayıda belirti ile başladığında özellikle genital temizlik yapılması gecikmişse kişi bunu hiç fark etmeyebilir. Hastalığın karakteristik belirtisi olan tümör tarzında gelişen kabarıklıkların ayrıntılı özellikleri aşağıdaki bölümlerde açıklanmıştır.
Genital Siğillerin Yerleşim Bölgeleri Nerelerdir?
Genital siğil deyince genital bölgeler ve buna yakın bölgeler kastedilmektedir. Bu bölgeler şunlardır;
- Penis ve yumurtalıklar (Skrotum)
- Kadın dış genital bölgesi (Vulva)
- Kadın hazne bölgesi (Vagina)
- Ön Traş bölgesi (Pubis)
- Kasıklar
- Dış genital – anüs arası (Perine)
- Makat (Anüs) ve çevresi (Perianal)
Genital Siğillerin Başlangıcı Nasıldır ve Hastalık Nasıl Seyreder?
Küçük, 1-2 mm’lik az sayıdaki kabarıklık şeklinde başlayıp zamanla sayıları artan, büyüyen, rengi ve şekli değişebilen urlar (yumrular) tarzında görülür.
Genital Siğillerin Renkleri Nasıldır?
Genital siğiller çok farklı renklerde görünebildiği için başka bazı deri hastalıklarıyla da karıştırılabilir. En sık karşımıza çıkabilen genital siğil renkleri şunlardır;
- Deri renginde
- Bej
- Açık kahverengi
- Koyu kahverengi
- Kahverengi kırmızı arası
- Kırmızıya yakın
- Siyaha yakın renklerde görülebilir.
Genital Siğillerin Büyüklük ve Biçimleri Nasıldır?
Geniral siğiller 1 mm’den küçük boyutlardan mercimek, fındık, ceviz ve hatta mandalina benzeri boyutlara kadar değişkenlik gösterebilir. Biçimleri itibariyle de çok farklı şekillerde karşımıza çıkabilir. En sık görülen formlar şunlardır;
- Benleri taklit eder tarzda
- İpliksi çıkıntı
- Leke gibi
- Tahıl görünümlü
- Horoz ibiği görünümlü
- Penis başında timsah sırtı benzeri
- Böğürtlen gibi
- Karnabahar tarzında
Genital Siğil Koku Yapar mı?
Çoğu vakada koku olmaz ancak özellikle tedavisi gecikmiş ya da aşırı kilolu kişilerde olabilir. Lezyonlar tedavi edilmediğinde kıvrım bölgelerinde havasızlık ve sürtünme sebebiyle sulantılı görünüm ve hoşa gitmeyen koku meydana gelir.
Genital Siğillerde İstenmeyen Sonuçlar?
Her iki cinste psikolojinin ve cinsel hayatın olumsuz etkilenmesine sebep olur. Bazı HPV türleri kadınlarda rahim ve rahim ağzı, erkeklerde penis kanserine yol açabilir. Bu ihtimal kadınlarda daha fazladır ve sigara içimi varsa kanser oluşma ihtimali belirgin şekilde artar. Hem siğillerin nüks etme ihtimalini hem de kanser oluşma ihtimalini azaltmak bakımından sigarayı bırakmak çok önemlidir.
Genital siğiller zamanında tedavi edilmezse idrar giriş yolu ile idrar torbasına (mesaneye) ve anüs yoluyla kalın bağırsağa (kolona) bulaşabilir.
Genital Siğil Bebeklerde ve Çocuklarda Görülür mü?
Erişkinlerdeki kadar sık görülmez ancak ebeveynler bilgisizlik ya da utanma sebebiyle uzun süre tedavisiz kalabilir. Bu durum aynı banyoyu kullanan çocukların anogenital bölgelerine HPV’nin bulaşması için büyük bir risk oluşturur. Banyoların dezenfeksiyonu ve evdeki her bir hastanın mümkün olan en kısa sürede tedavisi çok önemlidir.
2 Yaşın altındaki bebeklerde görülen anogenital bölge siğilleri genellikle annenin doğum kanalından geçer ancak bazen sonradan da bulaşabilir.
HPV Aşısı Nedir?
Hastalığın oluşumu ve komplikasyonlarından korunmak amacıyla kadınlar için HPV aşısı geliştirilmiştir. Rahim kanserine yol açabilen HPV türlerinden geliştirilmiş olan bu aşı bir çok Batı ülkesinde uzun süredir genç kız ve kadınlarda zorunlu aşılar arasına alınmıştır. Ülkemizde de en azından hastalığın bulaştığı ya da hastalığın bulaşma ihtimali yüksek olan genç kadınların aşı yaptırması tavsiye olunur.
Genital Siğilin Tedavisi Nasıldır?
Maalesef diğer birçok deri hastalığında olduğu gibi dermatoloji uzmanından önce ilgisiz ve bilgisiz birçok kişi araya girerek hastanın kafasını karıştırabilmektedir. Böylece yanlış ilaç ya da tedavi yöntemleri tedavinin gecikmesine ve hastalığın yayılmasına hatta kalıcı yara izlerine yol açabilmektedir. Halk arasında çok sayıda bitki ya da kimyasal madde kontrolsüz ve kulaktan dolma bir şekilde tedavi amaçlı kullanılmakta ve bunlar da çeşitli komplikasyonlara yol açabilmektedir. Yani erken tanı ve doğru tedavi her durumda olduğu gibi burada da çok önemlidir.
Geçmiş zamanlarda farklı tedavi yöntemlerinin kullanıldığı genital siğillerde son zamanlarda dermatoloji uzmanlarının en sık kullandığı tedavi yöntemleri radyofrekans tedavisi, kriyoterapi, elektrokoter ve ablatif lazerdir. Tecrübeli bir dermatolog belirtilerin şekli, büyüklüğü ve yerleşimine göre en doğru seçimi yapacaktır. Düzenli hasta takibi ile mükemmel sonuçlar elde edilebilmekte ve hasta normal hayatına dönebilmektedir. Direnci düşük olan kişilerde hastalığın nüks edebilme ihtimali beklenen bir durum olacağından sabırla uzun süreli bir takip hastalığı kontrol altına alarak hastanın yaşam konforunu düşürmeyecek ve moralini yüksek tutacaktır.