Dr. Ahmet Acar Yüzde Siğil Neden Çıkar ve Nasıl Geçer?

Yüzde Siğil Neden Çıkar ve Nasıl Geçer?

Yüzde siğil farklı renk ve şekillerde oluşabildiği için birçok deri hastalığıyla karışabilen ve sık rastlanan cilt hastalıklarından biridir. Bulaşıcı olan yüz siğilleri başta aile bireyleri olmak üzere toplum sağlığını da ilgilendirir. Siğillerin görünümü kişinin psikolojisini bozabilir ve cinsel yaşam olumsuz etkilenebilir. Ancak hastaya göre uygulanan ve sonuna kadar takibi yapılan bir tedavi ile yüz siğilleri tedavi edilebilir.

Yüz Siğili Nedir?

Yüz siğili HPV (Human Papilloma Virus) isimli bir virüsün sebep olduğu mikrobik ve bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Bu virüsün yaklaşık 200 kadar çeşidi vardır. Doğada yaygın olarak bulunur. Bulaştıktan bir süre sonra yüzde farklı renk, biçim, sayı ve büyüklüklerde belirtilere sebep olur. Bu belirtiler tek tek olabileceği gibi birleşerek büyük plaklar yapabilir.

 

Yüz siğillerinin en sık görüldüğü yaşlar çocuk ve genç yaş gruplarıdır. Bazen erişkinlerde de görülebilir. Kadın ve erkeklerde benzer sıklıktadır.

Yüz Siğili Nasıl Bulaşır?

Hastalığı oluşturan HPV isimli virüs mikrobu doğada yaygın olarak bulunur. Toprakta, sularda, hayvanlarda ve insanlarda bulunabildiğinden direkt ya da dolaylı ilişki ile bulaşabilir. En önemli bulaşma yolları aşağıda belirtilmiştir;

  • Cinsel ilişki
  • Yanak yanağa öpüşme
  • Ortak kullanılan havuz, hamam, kaplıca, sauna ve masaj salonu gibi ortamlar
  • Ortak kullanılan makyaj malzemeleri
  • Ortak kullanılan tıraş malzemeleri
  • Ortak kullanılan havlular
  • Ortak kullanılan çamaşır ve giysiler
  • Hijyenik olmayan epilasyon salonları
  • Hayvanlarla yakın temas
  • Deniz, göl, ırmak ve dere gibi doğal sulu ortamlar
  • Kumsal ve tarla gibi ortamlardan direkt deri teması

Yüzde Siğil Belirtileri Nelerdir?

Yüzde siğili oluşturan HPV virüsü bulaştıktan bir süre sonra belirtiler başlar. Geçen süre bulaşan HPV’nin tipine ve kişinin bağışıklık sistemin gücüne göre değişkenlik gösterir.

 

HPV’nin yüzde oluşturduğu belirtiler çok farklı şekil, renk, sayı ve büyüklükte olabilir. Belirtiler zamanla çoğalır ve büyürler. Genellikle kaşıntı yapmazlar ancak bazen yapabilir. Belirtilerin özellikleri aşağıda açılandığı gibidir;

 

Büyüklükleri: Genellikle 1-5 mm arasındadır. Daha büyük ve daha küçük boyutlarda da olabilir.

 

Sayıları: Tek lezyon şeklinde olabileceği gibi yüzlerce sayıda olabilirler.

 

Renkleri: Deri renginde, sarı, bej, pembe, gri, açık kahverengi ve koyu kahverengi olabilirler.

 

Biçimleri: Sayı ve büyüklüğe göre değişir. Tek lezyon olduğunda genellikle derinin dışına doğru kabararak büyüyen ve üzeri pürtüklü bir görünümde olur. Bazen de böğürtlen görünümünde olur.

 

Deriden ipliksi çıkıntı (Verruca filiformis) şeklinde uzayabilir.

 

Küçük ve üzeri düz (Verruca plana) şekilde olabilir. Bu üzeri düz siğiller yüzlerce sayıya ulaşabilir ve birleşerek plaklar yapabilir. Bazen bunlar o kadar deri seviyesine yakın olabilir ki pigment değişikliği ile seyreden başka cilt hastalıkları ile karıştırılabilirler.

Siğili Kopartmak Zararlı Mıdır?

Kesinlikle zararlıdır. Hastalıkta Koebner fenomeni denen bir özellik vardır. Yani her türlü kaşıma ve kazıma gibi tahrişler lezyonları çoğaltır ve yayar. Ayrıca koparılan siğiller kanayabilir.

Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Siğillerin kendiliğinden geçmesi çok nadir olarak karşılaşılabilen bir durumdur. Tedavi edilmezse lezyonlar büyür ve çoğalır. Hem başka vücut bölgelerine hem de başka insanlara HPV virüsü bulaşabilir. Siğillerin deride yaygınlaştığı durumlarda tedavi süreleri de gittikçe uzar ve zorlaşır. Bu yüzden erken tanı ve tedavi önemlidir.

Hangi Hastalıklarla Karıştırılabilir?

En sık deride pigment (renk) değişikliği yapan hastalıklarla karıştırılır. Bazı kaşıntılı hastalıklara ve egzamalara da benzetilebilir. Yüzde siğilin karıştırıldığı hastalıklar aşağıda belirtilmiştir;

  • Solar pigmentasyon (Güneşe bağlı cilt koyulaşması)
  • İlaçlara bağlı pigment değişiklikleri
  • Vitiligo
  • Tinea Versicolor (Bir tür deri mantarı)
  • Kontakt Dermatit (Temas Egzaması)
  • Seboreik Dermatit
  • Atopik Dermatit
  • Aktinik Liken
  • Et benleri
  • Molluskum Kontagiozum
  • Seboreik Keratoz
  • Ksantelazma

Tanısı Nasıl Konur?

Hastaların büyük bir çoğunluğunda dermatoloji hekimi klinik muayene ile tanı koyabilir. Nadiren şüpheye düşülürse biyopsi yapılarak histopatolojik incelemede tanı kesinleştirilir. Ancak tecrübeli bir dermatoloji hekimi biyopsiye gerek duymadan tanıyı koyabilir.

Yüzde Siğil Tedavisi Nasıldır?

Lezyonların büyüklük, sayı ve biçimleri göz önünde bulundurularak tedavide aşağıdaki yöntemlerden biri uygulanabilir;

 

Asitli Solüsyonlar: Sık kullanılan ancak hastaya genellikle zarar veren yöntemdir. Çünkü genellikle siğil dışındaki normal deri bölgesi de ilaçtan etkilenerek asit yanığı oluşabilir.

 

Elektrokoter: Eskiden daha sık kullanılırdı. Şimdi daha hassas çalışan tedavi şekilleri olduğu için tercih etmediğim bir yöntemdir.

 

Kriyoterapi: Yüzdeki siğillerde doz ayarı çok zordur. Uygun dozda yapılmazsa kalıcı renk (pigment) değişikliğine sebep olabilir.

 

Ablatif Lazer: Uygulanabilir ancak siğil dışındaki normal deri bölgelerine zarar vermeyecek şekilde ve çok hassas çalışılması gerekir.

 

Radyofrekans Tedavisi: Deneyimli bir dermatoloji hekimi tarafından kullanıldığında en etkili ve estetik sonuçların alınabildiği bir tedavi yöntemidir.

 

Lezyonlar temizlendikten sonra hastaya dıştan uygulanan (topikal) solüsyon ya da kremler reçete edilir. Yaralar iyileşene kadar hasta takibine devam edilir.

Takip Gerektirir mi?

Yüzde tek lezyon şeklindeki siğillerde tedaviden sonra genellikle nüks olmamaktadır. Ancak çoğu vakada lezyonlar çok sayıdadır. Böyle hastalarda bağışıklık sisteminin gücüne göre değişse de nüks sıklıkla görülmektedir. Bu yüzden yaralar iyileşse de yeni lezyon çıkmadığından emin olunana kadar hasta takibi devam ettirilmelidir.

Siğiller Neden Tekrar Eder?

Kişinin bağışıklık sistemi zayıfsa ya da virüs tekrar bulaşırsa siğiller tekrarlayabilir. Siğillerin oluşumunun tetiklenmemesi için bağışıklık sistemini güçlendirici ve HPV’nin bulaşmasını engelleyici bir yaşam şekli tercih edilmelidir. Tekrarını tetikleyen sebepler aşağıda belirtilmiştir;

  • Sigara içimi
  • Alkol kullanımı
  • Stres ve diğer psikolojik sebepler
  • Düzensiz ve yetersiz uyku
  • Sık cinsel ilişki
  • Sık cinsel partner değişimi
  • Doğal olmayan hazır gıdalarla beslenme
  • Yetersiz beslenme
  • Aşırı beslenme
  • Düzensiz beslenme

 

Sonuç olarak, yüz siğili dikkate alınması gereken deri hastalıklarından biridir. Yüze yerleşen birçok deri hastalığı ile karıştırılabilir. Tedavisiz kalırsa hastalık ilerler, depresyon ve kendine güvensizliğe yol açabilir. Cinsel yaşamı olumsuz etkileyebilir. Hastalığı oluşturan HPV virüsü aile bireylerine bulaşabilir. Ancak mümkün olduğunca erken bir dönemde tecrübeli bir dermatoloji hekimi tarafından gereken tedaviler uygulandığında ve takibi yapıldığında yüz siğilleri estetik bir şekilde tamamen silinebilir ve şifası mümkün olabilir.

Dr. Ahmet ACAR
Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı
Blog - Dr. Ahmet ACAR

Dr. Ahmet ACAR

Dermatoloji Uzmanı

İstanbul Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra Uludağ Tıp Fakültesinde Dermatoloji, Alerji ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar üzerine 7 yıl süren Doktora ve üzeri çalışmalar yaptı.

1994’ten beri Sakarya’da Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı olarak çalışan Dr. Ahmet Acar 37 yıllık meslek hayatı boyunca üniversite, devlet hastanesi, özel muayenehane hekimliği tecrübelerinin sağladığı birikimle hizmetlerine devam ederken tüm deri hastalıkları ve zührevi hastalıkların tedavilerini gerçekleştirmektedir. Bununla birlikte yüz gençleştirme, estetik lazer yöntemleri, cilt bakımları ve HPV tedavileri en çok hizmet verdiği alanlardır.

En çok okunanlar

SAÇ BİTİ NEDEN OLUR? SAÇTAKİ SİRKE NASIL TEMİZLENİR?

MAKAT KAŞINTISI NEDEN OLUR? NASIL GEÇER?

Blog - Dr. Ahmet ACAR

Dr. Ahmet ACAR

Dermatoloji Uzmanı

İstanbul Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra Uludağ Tıp Fakültesinde Dermatoloji, Alerji ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar üzerine 7 yıl süren Doktora ve üzeri çalışmalar yaptı.

1994’ten beri Sakarya’da Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı olarak çalışan Dr. Ahmet Acar 37 yıllık meslek hayatı boyunca üniversite, devlet hastanesi, özel muayenehane hekimliği tecrübelerinin sağladığı birikimle hizmetlerine devam ederken tüm deri hastalıkları ve zührevi hastalıkların tedavilerini gerçekleştirmektedir. Bununla birlikte yüz gençleştirme, estetik lazer yöntemleri, cilt bakımları ve HPV tedavileri en çok hizmet verdiği alanlardır.

Dr. Ahmet Acar - Logo
Dr. Ahmet Acar - Deri hastalıklarının tedavisi dermatoloji uzmanının işidir.